“Minulle Mad House on aloite ja rakenne, joka välttää lokeroitumista ja on sen sijaan haarakkeinen, utelias ja hapuileva. Tämä heijastelee moneen asiaan ja periaatteeseen, kuten siihen, että Mad:iin ovat tervetulleita sekä kansainväliset, että kotimaiset taiteilijat. Tavoitteenamme on muodostaa värikkäitä kokonaisuuksia, joissa monenlaiset esitystaiteen äänet, uudet sekä establisoituneemmat taiteilijat, tekevät yhdessä, ja jossa kotimainen ja kansainvälinen sekoittuvat. Mahdollisuuksien luominen merkityksellisiin yhteentörmäyksiin, tutustumisiin ja vaikuttumisiin on mielestäni tärkeää.” – Sonja Jokiniemi, kuraattoriryhmän* jäsen
5. kauden kansainväliset vierailuteokset:
18.-19.1. klo 19.00
Every house has a door (FI / US): Scarecrow *KANTAESITYS
Every house has a door (perustettu 2008, Chicago) on esitystaiteen kansainvälisten pioneerien, Lin Hixsonin ja Matthew Goulishin ryhmä, jonka töiden lähtökohtana on sukupolvien välinen, erilaisia asiantuntijoita hyödyntävä taiteen tekeminen. Scarecrown alkusysäyksenä toimi helsinkiläistaiteilija Essi Kausalaisen koreografinen runous, videot ja puvut.
18.-19.1. klo 20.30
Juli Apponen (FI / SE): Life is hard and then you die - part 3
Ruotsinsuomalaisen Juli Apposen elämäkerralliseen aineistoon perustuva performanssiluento tarjoaa uteliaalle katsojalle yhden tarinan oman identiteetin etsimisestä. Kuka tai mikä määrittää sitä kuka olemme? Onko sen tapahduttava sukupuolen kautta? Miksi?
25. & 26.1. klo 19.00
Mathias Ringgenberg (CH): PRICE — Can‘t Say Much About Anything That‘s New
Sveitsiläinen Mathias Ringgenbergin esitykset heijastelevat kodittomaksi kutsumansa Y-sukupolven huolenaiheita. PRICE on taiteilijan luoma hahmo, jonka kautta Ringgenberg käsittelee teemojaan. Yksi Euroopan kiinnostavimmista nuoren polven queer-taiteilijoista nähdään Suomessa nyt ensi kertaa.
26. & 27.1. klo 19.00
Renée van Trier (NL): All Can Be Softer
“Tarvitsemme pehmeyttä – nyt heti!,” kuiskaa muusikko ja esitystaiteilija Renée van Trier. Ääniteos All Can Be Softer näyttäytyy naiivina teoksena, mutta on todellisuudessa taiteilijan rohkeutta vaativa seikkailu hiljaisuuteen.
8. & 9.3. klo 20.00, 10.3. klo 19.00
Orfee Schuijt (NO): Shaking The Libidinous
Orfee Schuijt on Norjassa asuva taiteilija, joka hyödyntää teoksissaan useita eri taiteenkeinoja ja medioita, kuten musiikkia, videoita, piirtämistä ja tekstiä. Shaking The Libidinous -teos heijastelee seksin konventionaalisia rooleja ja dramaturgiaa. Se valtaa nautinnollisen ja eroottisen kentän uudelleen feminiinisestä näkökulmasta käsin.
8.-10.3., esitys la 10.3. klo 20.00
The Disengaged Free Jazz Orchestra (SE)
Maria Stiernborgin ja Kajsa Wadhian muodostama The Disengaged Free Jazz Orchestra toteuttaa Mad Housessa pitkäkestoisen performanssin, jossa yhdistyvät yökyläily, täydellinen läsnäolo sekä pyrkimys luoda pakosuunnitelma pois kaikesta ahdistavasta. Performanssi huipentuu esitykselliseen hetkeen lauantaina 10.3.
24.3. klo 19.00, 25.3. klo 15.00
Sarah van Lamsweerde (BE): 80 Words
Mitä tapahtuu kielelle jos käytössä on vain 80 sanaa? Belgialainen taiteilija Sarah van Lamsweerde tutkii sanojen merkitystä ja mahtia kiitetyssä ja maailmaa kiertäneessä teoksessaan. Ovatko sanat luotettavaa valuuttaa nyt, kun sananvapaus kärsii pahasta inflaatiosta? Mitä mielikuvitukselle tapahtuu, jos kommunikointi viedään minimiin?
24.3. klo 20.15, 25.3. klo 16.15
Alma Söderberg (SE): Nadita
Nadita tarkoittaa espanjaksi pientä ei mitään ja se on myös Alma Söderbergin uuden sooloteoksen nimi. Söderbergin ääni ja vartalo toimivat teoksessa instrumentteina, jotka tuottavat “pienen ei minkään”.