Mad House Helsingin kevään 2020 kausiohjelmiston kantaesityksinä nähdään helmikuussa Emmi Vennan Fabulous Muscles ja toukokuussa Liisa Pentin Cloudbody - an ecology of dreams #2. Mad Housessa vierailee myös useita teoksia mm. Antonia-palkinnon voittanut Blaue Fraun Harlequin. Lisäksi kehitetään queer-tekoälyä, juhlitaan kirjan julkkareita, järjestetään työpajoja, ajatellaan ja tehdään yhdessä. Katso kevään ohjelmisto täältä.
Kotimaisiin tekijöihin keskittyvän kausiohjelmiston rinnalle Mad House tuo uuden kansainvälisen esitystaiteen festivaalin, Bad Housen, joka järjestetään ensimmäistä kertaa 17.-26. huhtikuuta 2020. Festivaalin tapahtumapaikkoja ovat Tiivistämö Suvilahdessa sekä Mad House ja Kohta-galleria Teurastamolla. Festivaaliohjelmisto koostuu kansainvälisistä ja kotimaisista teoksista. Bad House haluaa olla ristiriitoja, epätäydellisyyttä, armollisuutta sekä taiteen ja sen tekemisen vapautta vaaliva tulokas Helsingin festivaalikentässä. Festariohjelmisto julkaistaan helmikuussa 2020.
Olemme iloisia ja ylpeitä mahdollisuudesta tarjota monipuolista esitystaidetta ympäri vuoden. Tervetuloa Mad Houseen ja uudelle vuosikymmenelle!
Kausiohjelmiston ovat kuratoineet Heidi Backström ja Annika Tudeer, ja Bad House -festivaalin Sonja Jokiniemi, Mikko Niemistö ja Elina Pirinen. Tuottajina työskentelevät Annika Niskanen ja Emmi Vainio.
***
OHJELMISTO KEVÄT 2020
#digiteatteri: Queer AI
2.-7.1.
Queer AI on teossarja, jossa kehitetään sukupuolten ja seksuaalisuuden moninaisuuden tunnistavaa tekoälyä läpinäkyvästi ja yhteisöllisesti. Mad House Helsingissä toteutuva teoksen ensimmäinen vaihe ei ole avoin yleisölle.
Kyse on kaikesta - viisi sooloa ja kirja
11.1.
Kyse on kaikesta - Keskusteluja ajalta 3.9.2017-31.5.2019 -kirjan valmistumis- ja julkaisujuhla! Kirjassa viisi taiteilijaa käy keskustelua taiteen tekemisen todellisuudesta, mielekkyydestä ja mielettömyydestä. Julkaisujuhlassa nähdään kultakin kirjoittajalta lyhyt soolo.
Kirjan ja illan tekijät: Anne Naukkarinen, Rea-Liina Brunou, Minna-Kaisa Kallinen, Sara Kovamäki ja Liina Kuittinen.
Teemu Mäki & Maija Nurmio: ÉLIANE
18. & 22.-24.1.
Suomen ensi-ilta
Ikäsuositus 16+
Tanssiteos avaa säveltäjä Éliane Radiquen I’Île Re-sonante -sävellyksen ruumiillisena maisemana ja esityksellisenä vuoropuheluna. Se kutsuu ajattelemaan paikkaamme maailmassa ja luonnon kiertokulussa. Teos on Teemu Mäen ja Maija Nurmion yhteistyö, jossa tanssivat Nurmion lisäksi Jonna Eiskonen ja Maija Karhunen. Teokseen tuo valoon Jenni Pystynen. Teos saa ensi-iltansa Tallinnassa tammikuussa 2020.
Blaue Frau, Nina Matthis, ÖFA & LOSTI: Harlequin
29.1.-1.2.
esitykset ruotsiksi ja englanniksi
Harlekiini-kirjat täyttivät hiljattain 40 vuotta Pohjoismaissa. Harlekiinit ovat useimmiten naisten naisille kirjoittamaa kirjallisuutta, joka mielletään naurunalaiseksi. Ovatko harlekiinit tyhjänpäiväisiä vai voiko genreä tutkia vilpittömästi ja kriittisellä kiinnostuksella? Harlekiineista inspiroitunut, huvittava ja provokatiivinen esitys kyseenalaistaa ymmärryksemme romanttisesta rakkaudesta. Esitys sai ensi-iltansa kesäkuussa 2019 Hangö Teaterträff -festivaalilla, jossa se voitti vuosittaisen Antonia-palkinnon.
Emmi Venna: Fabulous Muscles | ENSI-ILTA
14.-15., 20.-21. & 26.-27.2
Avaan jokaisen sopukan. Voisiko minusta näkyä enemmän kuin olen koskaan näyttänyt tähän mennessä? Voisiko kaikki kuultaa läpi?
Fabulous Muscles on kokoelma liikkeitä, tekstuureja, anekdootteja ja affekteja, jotka syntyvät koreografi Emmi Vennan, taiteilija Reija Meriläisen ja esitysten tekijä Erno Aaltosen yhteistyössä.
Sonja Jokiniemi: Mound Bound
5.- 7.3
Mound bound on sooloesitys, jossa spoken word ja erilaiset objektit nivoutuvat yhteen. Teos kysyy henkilökohtaisesta kokemuksesta käsin, mikä on suhteemme perinteisiin, juuriin, kuulumisen kokemukseen ja näiden menetykseen globaalissa todellisuudessa.
Sonja Jokiniemi on esiintyjä ja koreografi, joka yhdistää työskentelyssään piirrosta, maalausta, esitystä ja veistoksellista työtä sekä yhteisölähtöisiä taiteellisia projekteja.
Heini Nukari, Pia Lindy & Annika Tudeer: Layers
17., 19., & 21.3.
Illassa nähdään kolme improvisaatioon pohjautuvaa sooloa. Vuosia improvisaation parissa työskennelleet Heini Nukari ja Pia Lindy ovat kutsuneet esitystaiteilija Annika Tudeerin mukaan tutkimaan, miten ääni ja puhe tulevat liikkeeksi. Millaisia valintoja teemme kun siirrämme tarkkaavaisuuden räikeistä ärsykkeistä kaikkeen välissä olevaan?
Prekaarit Praktiikat: Practices of Love and Body 1-3
31.3., 28.4. & 26.5.
Practices of Love and Body 1-3 on sarja iltamia, joissa Prekaarit Praktiikat -työryhmä jakaa taiteellista työskentelyään keskustellen, kokeillen ja kuunnellen. Kaikissa illoissa on oma, vaihtuva teemansa. Tapahtuma kutsuu osallistujan katsomaan, kuulemaan, tulemaan kuulluksi tai vain olemaan, juomaan kahvia, ajattelemaan ja unohtamaan suorittamisen paineet.
Liisa Pentti: Cloudbody - an ecology of dreams #2 | ENSI-ILTA
7.-8., 12.-13. & 19.-20.5
Liisa Pentin sooloteossarjan toinen osa kysyy, mitkä muistot nousevat esiin elämämme eri vaiheissa ja miten muistoista tulee minuutemme osa? Minkälaisia kehollisia muodonmuutoksia muistaminen ja muistot synnyttävät? Cloudbody - an ecology of dreams #2 on poeettisen kehon ja katsojien välisessä tilassa tapahtuva vuoropuhelu.
Rakkaudesta – sanasto tuleville vuosikymmenille
15.-16.5., 5.-6.6. & 11.-12.6
Kävelyteos, lähtö Mad House Helsingin edestä Teurastamolta
Maapallolla siirrytään tulevien vuosikymmenten aikana fossiilisesta aikakaudesta jälkifossiiliseen. Muutokseen tarvitaan sanoja, joita ei vielä ole. Työryhmä on itse kirjoittanut ja pyytänyt tutkijoita ja runoilijoita luomaan sanoja, joita tarvitaan nimeämään surua ja ajatuksia, joiden myötä pystymme muuttamaan ympäristösuhdettamme kestävämmäksi. Kävelyteos liikkuu Kalasataman alueella.
***
BAD HOUSE -festivaali
17.-26.4.
Bad House on uusi esitystaiteen festivaali, joka järjestetään ensimmäistä kertaa 17.-26. huhtikuuta 2020. Festivaalin tapahtumapaikkoja ovat Tiivistämö Suvilahdessa sekä Mad House ja Kohta-galleria Teurastamolla. Festivaaliohjelmisto koostuu kansainvälisistä ja kotimaisista teoksista. Bad House haluaa olla ristiriitoja, epätäydellisyyttä, armollisuutta sekä taiteen ja sen tekemisen vapautta vaaliva tulokas Helsingin festivaalikentässä.
Feministisen johtamisen alusta
Suomalainen esittävän taiteen kenttä kärsii epätasa-arvosta ja syrjivistä rakenteista. UrbanApa ja Mad House käynnistävät feministisen johtamisen alustan, joka on yritys mahdollistaa laajempaa pohdintaa feministisistä työkaluista, johtamisesta ja rakenteista. Alusta käsittää työpajatyöskentelyä joulukuusta 2019 toukokuuhun 2020 asti. Hae mukaan 5.12.2019 mennessä.
Katso tarkemmat tiedot http://urbanapa.fi/event/feminist-leadership