Esitystaiteen talo Mad Housen kuraattoritiimi vahvistuu kolmella nuoren polven taiteilijalla, kun Sonja Jokiniemi, Mikko Niemistö ja Elina Pirinen liittyvät mukaan taiteellisen suunnitteluun. Mad Housen kuraattoreina jatkavat myös alusta asti mukana olleet taiteilijat Martina Marti, Annika Tudeer ja Juha Valkeapää. Lisäksi toisesta kaudesta asti mukana ollut performanssitaiteilija Leena Kela pysyy ryhmässä mukana, keskittyen suunnittelemaan tarkkaan kuratoituja performanssiklubeja Mad Houseen.
Kysyimme uusilta kuraattoreilta, mikä heitä Mad Housessa vetää puoleensa.
“Mad Housessa kiinnostaa uudet, ei-hierarkiset tavat lähestyä tuotantotalon toimintaa, seurata aikamme ilmiöitä ja ottaa niihin kantaa rakenteellisesti ja tuotannollisesti. Kiinnostuksen kohteenani on kuunnella taidekentän muutoksia ja tukea uusien lähestymistapojen kirjoa, taiteilijoiden välistä yhteistyötä sekä kansainvälisten verkostojen kasvattamista,” kertoo helsinkiläinen esitystaiteilija ja koreografi Mikko Niemisto. Hän on työskennellyt tanssin, fyysisen teatterin ja performanssitaiteen alueilla ja opiskellut Helsingissä, Madridissa ja Tukholmassa.
“Mad Housen potentiaali on epäinstitutionalistisen sisällön tekemisessä institutionalistisissa puitteissa ja tällaista toimintaa on tärkeää olla kehittämässä. Lisäksi kuratointipositiot kuuluvat myös nuoremmille naistekijöille keski-ikäisten miesten rinnalla, joten rinnakkaisolollinen vallankumous kiinnostelee,” ynnää Elina Pirinen. Pirinen on koreografi, esiintyjä ja musiikintekijä, ja hän työskentelee pääosin psyykkis-ruumiillisten estetiikkojen, assosiatiivisen kielen ja klassisen musiikin sekä indierockin parissa viisaiden, villien ja sydämellisten tyyppien kanssa. Hänen pitkäaikaisiin tuotantoyhteistyötahoihinsa Suomessa kuuluvat Zodiak-Uuden tanssin keskus, Kiasma-teatteri ja Esitystaiteen seura.
Sonja Jokiniemi puolestaan näkee asian näin: “Mad Housessa minua kiinnostaa projektin potentiaalisuus, joka painottaa yhteisö,- taide- ja taiteilijalähtöisyyttä instrumantaalisten arvojen ja taidemarkkinamentaliteetin sijaan. Mad Housessa on mahdollista ehdottaa jotain muuta: paikallisella tasolla erilaista, sekä sillä miten teemme asioita: mitkä ovat ne rakenteelliset mallit ja tavat joilla haluamme lähestyä taiteellisia prosesseja sekä erilaisia muotoja, tuottamista ja kuratointia.” Sonja Jokiniemi on Helsingissä asuva koreografi ja esitystaiteilija, joka työskentelee myös yhteisöllisten projektien parissa. Jokiniemi on opiskellut Hollannissa ja Lontoossa. Hänen viimeisimpiin sooloteoksiinsa kuuluu Hmm (2015) ja RRRRR (2016).
Jaa: