Mad House Helsingin syksy 2020 käynnistyy elokuussa tuttuun tapaan Teurastamolla, Kalasatamassa. Ohjelmiston avaa kantaesitys Ontto harmaa tanssi, joka luo tilan runon, kielen, tanssin ja liikkeen vuoropuhelulle. Teos on yhteistuotanto Runokuu-festivaalin kanssa. Muita syksyn kantaesityksiä ovat Magnum sekä Mouthpiece. Lisäksi ohjelmistossa on vierailuesityksiä, esitysinstallaatioita, larppi, iltamia ja työpajoja. Suunnitteilla on myös musiikkiklubeja, joista tiedotetaan lisää syksyn aikana.
Koronaviruksen aiheuttama pandemia on vaikuttanut myös Mad Housen toimintaan, erityisesti keväällä 2020. Keväältä syksyyn siirtyvät Layers-sooloimprovisaatiot sekä Prekaarit Praktiikat -ryhmän Practices of Love and Body -iltamat. Syksyn ohjelmistokalenteri on suunniteltu aikaisempaa väljemmin, jotta ohjelmistoa voidaan tarpeen vaatiessa aikatauluttaa uudelleen.
Syysohjelmiston ovat kuratoineet Heidi Backström ja Annika Tudeer. Tuotannosta ja tekniikasta vastaavat Emmi Vainio, Annika Niskanen ja Viljami Lehtonen.
Lipunmyynti alkaa syksyllä sivulla madhousehelsinki.fi/pages/Tickets.
Muutokset esitysaikoihin ja -järjestelyihin ovat mahdollisia.
Lämpimästi tervetuloa Mad Houseen!
OHJELMISTO
19., 22. & 23.8. | Ontto harmaa tanssi | ENSI-ILTA
Ontto harmaa tanssi on koreografien Anna Mustonen ja Veli Lehtovaara, runoilija Olli-Pekka Tennilän sekä äänisuunnittelija Tatu Nenosen ja valosuunnittelija Topias Toppisen yhdessä toteuttama näyttämöteos, joka rakentuu Tennilän fragmentaarisen runoteoksen Ontto harmaa (Poesia, 2016) ympärille. Yhteistuotanto Runokuu-festivaalin kanssa.
3.-5.9. | Tyyntyminen
Vapaa pääsy. Huom! 5.9. englanniksi
Tyyntyminen on esitysinstallaatio, jonka aiheena on puistot ja puistoelämä. Teos kutsuu katsojan miettimään puistoa paikkana, jossa luonto on kerrostunut julkisen tilan päälle. Romanttiset representaatiot luonnosta, kokijan suhde paikkaan ja maisemaan sekä lajien ja puhujien kirjo ovat teokselle keskeisiä aiheita. Katsoja kutsutaan osaksi esityspuistoa, jossa katkoksellinen puistoelämä nivoutuu osaksi pidempiä kulttuurisia jänteitä.
Työryhmä: Milka Luhtaniemi, Venla Helenius, Sofia Palillo, Johannes Birlinger, Livia Schweizer, Aino Lintunen ja Eve Lahikainen
8.-10.9. & työpaja 12.9. | Layers
Layers-illoissa nähdään kolme improvisaatioon pohjautuvaa sooloa. Vuosia improvisaation parissa työskennelleet Heini Nukari ja Pia Lindy ovat kutsuneet esitystaiteilija Annika Tudeerin mukaan tutkimaan, miten ääni ja puhe tulevat liikkeeksi. Millaisia valintoja teemme kun siirrämme tarkkaavaisuuden räikeistä ärsykkeistä kaikkeen välissä olevaan?
Tekijät avaavat työskentelyään kaikille avoimessa työpajassa 12.9.
Viikoilla 39, 48 ja 50 | Practices of Love and Body 1-3
Vapaa pääsy. Tarkempi ajankohta TBA
Practices of Love and Body 1-3 on sarja iltamia, joissa Prekaarit Praktiikat -työryhmä jakaa taiteellista työskentelyään keskustellen, kokeillen ja kuunnellen. Kaikissa illoissa on oma, vaihtuva teemansa. Tapahtuma kutsuu osallistujan katsomaan, kuulemaan, tulemaan kuulluksi tai vain olemaan, juomaan kahvia, ajattelemaan ja unohtamaan suorittamisen paineet.
Prekaarit Praktiikat on tanssitaiteilijoiden muodostama työskentelyalusta, jonka tavoitteena on luoda tilaa keskeneräisen taiteen harjoittamiselle ja tarkkailulle.
Työryhmä: Elias Girod, Ella-Noora Koikkalainen, Sanni Kriikku, Pie Kär, Taru Koski, Jan Nyberg, Anne Rönkkö, Tuuli Vahtola, Vanessa Virta ja Soile Voima.
1.-3.10. | Walrus Vampire Show
Täydellisen sukupuuton uhkaama, oletettavasti sukupuoleton Vampyyri Mursu on joutunut jättämään sulavan pohjoisnavan ja elättää nyt itsensä Keski-Euroopassa performanssitaiteilijana. Vampyyri Mursu opastaa ihmisiä ihmisyyden ihmeisiin; verenjuonnin ja possessiokohtausten lomassa opetellaan yhdessä esim. Euroopan lähihistoriaa ja taiteen tekemisen perusniksejä.
Walrus Vampire Show on Pasi Mäkelän sooloesitys.
9.-10.10. | The Story of Leaving
Karolina Kucian sooloesityksen taustalla on Etelä-Euroopan valtavan vihannestuotannon suhde muuhun Eurooppaan ja Pohjois-Afrikkaan. Se tuo esiin kolme toisiinsa kietoutunutta tuotannon ja työn kollektivisoinnin muotoa: Mar de plástico – ”Muovinen meri” – Almerían kasvihuonealue Espanjassa, Espanjan Hollywood ja Exodus-elokuvan lavasteet niiden läheisyydessä sekä tietenkin tämä esitys itsessään. Tarinan kertovat tomaatit, jotka ainoina matkustavat näiden kaikkien paikkojen välillä. Esitys on syntynyt työhön liittyvien järjestelmien kaksinaamaisuudesta, levottomuudesta ja riittämättömyydestä kertovista tarinoista.
Karolina Kucia on nykyään Helsingissä asuva monialainen taiteilija.
16.-17.10. | Kasa
Kasa on esitys, joka pohdiskelee kohtaamista, koskettamista, läheisyyksiä ja etäisyyksiä kehollisina kokemuksina. Kasa hamuaa kohti maailmaa, jossa asioita ei tarvitsisi lokeroida. Se on esitys, tapahtuma, joukko väliaikaisia tilanteita, muotoja ja muodottomuuksia, jotka liikkuvat asioiden väleissä, kyseenalaistavat yhdenmukaisuutta ja ehdottavat jotain muuta.
Työryhmä: Hanna Ahti, Maija Mustonen, Jaakko Pietiläinen, Masi Tiitta ja Riikka Thitz
27., 29., 31.10. & 1.11. | Mouthpiece | ENSI-ILTA
Mouthpiece – esitys kuudelle suulle – on nykytanssia ja nykymusiikkia yhdistävä teos, jossa esiintyvät kolme puhallinsoittajaa, kaksi tanssijaa ja yksi säveltäjä. Työryhmä tutkii suun kommunikaation eri muotoja ja suuhun liittyviä sosiaalisia konstruktiota sekä pohtivat, missä menevät yksityisen ja julkisen suun rajat.
Työryhmä: Lauri Supponen, Linda Martikainen, Elias Girod, Kaisa Kortelainen, Joonatan Rautiola, Saku Mattila, Amita Kilumanga ja Johannes Vartola
14., 17., 19.-21.11. | Magnum | ENSI-ILTA
Otto Sandqvistin ohjaama Magnum tutkii halua, seksuaalisuutta, kehollisuutta, identieteettiä, piilopaikkoja, taidetta ja urheilua myöhäiskapitalismin aikakaudella. Magnum on esitystaidekomedia, joka pyrkii katatoniseen hurmion tilaan rinnastamalla populaarikulttuurista tuttua materiaalia ja sen runsautta installaatiotaiteen verkkaisuuteen.
Työryhmä: Otto Sandqvist, Ole Øwre, Saga Sarkola, Klara Wenner Tångring, Luca Sirviö, Tom Lönnqvist, Teo Paaer ja Tom Rejström
3. & 5.12. | Deep Time Trancestors
Deep Time Transcestors -larp on spekulatiivinen fiktio evoluutiosta. Peli avaa moniulotteisen aika-avaruuden, jossa pelaajat voivat tutkia, miltä tuntuu ruumiillistaa trans-esivanhempien ruumiita tässä ajassa. Pelaajat matkaavat läpi queerin esihistoriallisen ajan somaattis-fiktiivisten harjoitteiden avulla. Pelaajien tavoitteena on ruumiillistaa evoluution perustavanlaatuista queeriyttä, ja osoittaa kuinka elämän alkuperä ilmenee trans(ina) ja ei-binäärisenä.
Peli on avoin trans-, ei-binäärisille ja sukupuolisopeutumattomille ihmisille. Ennakkoilmoittautuminen avautuu syyskuussa. Kielet: englanti ja suomi.
Työryhmä: Ana Teo Ala-Ruona, Elina Minn, Pihla Lehtinen, Satu Kankkonen, Alvi Haapamäki, Camille Auer, Eeti Piiroinen, Emil Santtu Uuttu, Riikka Thitz
16.12. | A Human Ensemble
Teos rakentuu kymmenestä yhtäaikaisesta soolosta ja ryhmän kollektiivisesta esitajunnasta purkaantuvasta tapahtumakudelmasta.
Karolina Ginman, tanssija-koreografi, pedagogi ja psykologian opiskelija, on vuodesta 2016 lähtien tutkinut ehdotusta vapaan assosiaation uudelleenmuotoilusta ruumiille. Teoksen puitteissa hän tarjoaa tätä ehdotusta kymmenen eri-ikäisen, -kielisen ja ammattitaustaisen esiintyjän käsittelyyn houkutellen erisuuntaisten intensiteettien ja avauksien rinnakkaiseloja villissä vuorovaikutuksien verkossa.
A Human Ensemble on yhteistuotanto Pixelache #Burn_2020 -festivaalin kanssa.
Esiintyjät: Ingrid André, Sonja Elonen, Saija Lehtola, Marlon Moilanen, Jan Nyberg, Leila Kourkia, Gesa Piper, Pihla Sudenyö, Inari Virmakoski, Minja Yletyinen
Siirtyy vuodelle 2021 | BAD HOUSE -festivaali
Kansainvälinen esitystaidefestivaali BAD HOUSE järjestetään ensimmäistä kertaa huhtikuussa 2021.
Uutisen kuva: Venla Helenius / Tyyntyminen