Mad House on paitsi talo kokeilevan esittävän taiteen näyttämötoiminnalle, myös toimija, joka tutkii työn tekemisen ja tuotannollisen työn muotoja (esitys)taiteen kentällä. Kentän ammattimaisuus on paitsi hienojen taiteilijoiden, myös hienojen taustahenkilöiden, tuottajien, viestijien ja teknikoiden, käsissä. Pienet resurssit ovat kentällä totta, ja luovuus kukkii myös näyttämöiden takana ja toimistoissa.
Mad House on etsinyt vuodesta 2014 asti tapaa tuoda esitys-, performanssi- ja muuta kokeilevaa esittävää taidetta esille Suomessa ja luoda sille sellaiset rakenteet, että yleisö ja taide pääsevät kohtaamaan helpommin. Ensimmäinen kausi oli lähes sadan teoksen voimin toteutettu esitystaiteen juhlakuukausi. Toinen kausi toteutui syksyllä 2015 kolmen kuukauden mittaisena festivaalin ja näytäntökauden hybridinä, jolloin teimme paljon yhteistyötä muiden maamme esitystaidepainotteisten festivaalien ja toimijoiden kanssa. Kolmas kausi jatkui heti alkuvuodesta 2016, jälleen kolmen kuukauden mittaisena, mutta tällä kertaa pidempiin esityskausiin painottuen. Kolmas kausi tuntui rakenteellisesti parhaalta; taiteilijoilla oli mahdollisuus olla tilassa pidempään ja tehdä useampia esityskertoja, yleisöllä oli aikaa löytää yksittäiset esitykset – ja tuotantopuoli sai keskittyä työhönsä paremmin, ei vain juosta henkisten palosammuttimien kanssa salin ja toimiston väliä.
Kuluneet kolme kautta ovat ohjanneet meitä yritysten ja erehdysten kautta oikeaan suuntaan. Myös tuotannollisesti. Mad House haluaa olla avoin ja reilu työpaikkana sekä vastata kentän tarpeisiin paitsi taiteellisesti, myös tuotannollisesti. Suunnitelmia toki on vuosiksi eteenpäin, mutta lyömme lukkoon toiminnan muodot aina edellisen kauden tulosten ja perusteellisen analysoinnin jälkeen.
Mad House koostuu kahdesta vahvasta osaamisesta: kuratoivista taiteilijoista sekä tuotannon taitajista. Kuraattoreita talossa on kuusi: Sonja Jokiniemi, Mikko Niemistö, Elina Pirinen, Martina Marti, Juha Valkeapää sekä Annika Tudeer. Kuraattoreilla on omat halunsa olla Mad Housessa, jollekulle Mad House on näyttämönä juuri se oikea, jonne kutsua kansainvälisiä teoksia, jotka eivät uppoa muille maamme näyttämöille. Toiselle se on konteksti, jossa testata uusia, tarkkaankin rajattuja kuratoinnin tapoja. Kolmas kaipaa yhteisöä ja keskusteluja ympärilleen, neljäs avaa näyttämön teemoille, joiden täytyy tulla nähdyksi. Sääntöjä ei ole, kuraattorit kuratoivat, yhdessä keskustellen ja perustellen, myös tuotantoa kuunnellen ja siihen vahvasti osallistuen.
Hetkittäin olemme kompastuneet siihen, mihin varmasti moni muukin taho; taiteilijat toteuttavat itseään ja tuotanto toteuttaa taiteilijoita. Pyrimme kuitenkin aktiivisesti luomaan talosta sellaisen, että tuottajat taiteilijoiden tapaan kokevat toteuttavansa itseään ja Mad Housea. Mitä se käytännössä tarkoittaa? Minkälaisia ambitioita tuottajilla on? Millainen on hyvä työyhteisö? Miten se muodostuu pätkätyönä? Onko se utopia? Emme tiedä, mutta katsomme, jos saisimme selvän!
Tähän asti Mad Housella on ollut yksi ympärivuotinen työntekijä, tuottaja. Tämä on tarkoittanut sitä, että vastuu on väkisin kasaantunut yhdelle pöydälle. Jaetusta vastuusta huolimatta on luonnollista, että se, kuka palkkaa saa, työn tekee. Mutta se ei tarkoita välttämättä sitä, että tilanne olisi hyvä tai reilu. Jatkossa Mad Housessa ei ole ympärivuotista työntekijää, on tuotannollinen tiimi, joka vastaa Mad Housen toiminnoista; omista kausista Suvilahden Tiivistämössä, NoMad House –tapahtumista ympäri Eurooppaa sekä muista tulevista projekteista. Business as usual, mutta kollektiivisemmin ja toivottavasti jaetun vastuun kautta vapaammin. Tuotantotiimin muodostavat Markus Alanen, Heidi Backström ja uutena tuottajana tänään aloittanut Kati Palokangas. (Tervetuloa taloon, Kati!)
Onko tämä reilua? Eikö olisi anarkistisempaa pyrkiä silpputyön aikana työllistämään ihmisiä ympärivuotisesti? Yhtälailla kuin kuraattorit taiteilijoina toimivat laajasti tehden omia teoksiaan, opettaen ja kirjoittaen, myös tuottajilla on intohimoja moneen. Mad House on yksi reitti toteuttaa ideoita, niin tuottajille kuin taiteilijoille, mutta kaikki eivät mahdu Mad Housen sateenvarjon alle sisällöiltään – eikä niin ole tarkoituskaan. Näemme tämän nykyaikaisena ja parhaana tapana pitää ihmiset työelämässä tyytyväisinä ja inspiroituneina! Me tuotamme taidetta ja rakenteita, osan vuodesta yhdessä Mad Housessa, osan muissa maisemissa. Ainakin nyt.
Kirjoituksen kirjoittaja on Heidi Backström, Mad Housen viestinnästä vastaava tuotantotiimin jäsen, joka on saanut toteuttaa myös omia sisällöllisiä projektejaan Mad Housessa.
Mad Housen seuraava kausi toteutuu Helsingin Suvilahdessa, Tiivistämö-rakennuksessa 13.1.-23.4.2017.
Kuva esityksestä B Funeral, Saara Autere
Share: